Sterilisering av kvinnor
I en sterilisering av kvinnor så blockeras äggledarna så att ägg och spermier inte kan mötas. Detta påverkar varken mens, hormoner, sexlust eller känslighet.
Så går steriliseringen till
En sterilisering av en kvinna görs i narkos och med titthålskirurgi. Äggledarna skärs av eller blockeras genom att de löds ihop.
Detta gör att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren. Vilket gör att du inte kan bli gravid. Man tar inte bort livmodern eller äggstockarna vid en sterilisering.
Du fortsätter att producera ägg och hormoner som vanligt. Du får mens som vanligt och din sexuella lust påverkas inte.
Efter operationen
Du kan oftast åka hem från sjukhuset samma dag. Däremot får du inte köra bil eller cykla samma dag. Det kan komma en liten blödning från slidan direkt efter ingreppet vilket är normalt.
Bara efter några dagar kan du fortsätta jobba igen. Undvik bad och simning de första två veckorna.
Att ångra sig
Om du har steriliserat dig som kvinna finns det ingen chans att få detta ogjort. Däremot kan du få hjälp att bli gravid genom provrörsbefruktning trots sterilisering.
Fördelar och nackdelar med sterilisering
Fördelar
- En säkert och effektivt preventivmedel för dig som inte vill ha några (fler) barn
- Påverkar inte sexlusten eller kvalitén på kärlekslivet
Nackdelar
- Risken finns att du ångrar ditt beslut
- I väldigt få fall kan komplikationer uppstå så som blödningar. I dessa fall kan en bukoperation krävas för att åtgärda blödningen.
Om du vill sterilisera dig
Du måste vara 25 år för att få sterilisera dig i Sverige. Är du mellan 18 och 25 år så krävs ett tillstånd från Socialstyrelsen för att du ska få sterilisera dig.
Vänd dig då till en vårdcentral så att du kan få en remiss till en kirurg.
Innan steriliseringen får du ett obligatoriskt samtal med en kurator eller en läkare för att diskutera konsekvenserna av en sterilisering.